Pierniczki świąteczne
Święta tuż tuż!
Na pewno każdy z Was uwielbia zapach pieczonego ciasta, a zwłaszcza piernika!
Dziś zamieszczam dla Was prosty przepis na pierniczki świąteczne (oczywiście poproście o pomoc rodziców 🙂 ).
Możecie je podarować bliskim, lub udekorować nimi choinkę. Łasuchy na pewno nie przejdą obok takiej choinki obojętnie…
Składniki:
- 2 szklanki (320 g) mąki pszennej
- 2 łyżki miodu
- 2/3 szklanki cukru
- 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
- 20 g (1 torebka) przyprawy piernikowej (najłatwiej gotowej lub DOMOWEJ)
- 2 łyżki masła
- 1 jajko (+ dodatkowo 1 jajko do posmarowania)
- około 1/4 szklanki ciepłego mleka
Wykonanie
- Mąkę przesiać na stolnicę, wlać rozpuszczony gorący miód i wymieszać (najlepiej nożem). Ciągle siekając, dodawać kolejno cukier, sodę i przyprawy, a następnie masło i jedno jajko.
- Dolewając stopniowo (po 1 łyżce) mleka zagniatać ręką ciasto aż będzie gładkie, jednolite i będzie przypominało ciasto kruche (możemy nie wykorzystać całego mleka). Dokładnie wyrabiać ręką przez około 10 minut.
- Na posypanej mąką stolnicy rozwałkować ciasto na placek o grubości ok. 1/2 cm. Foremkami wykrajać pierniczki. Układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w odstępach około 2 cm od siebie.
- Wierzch posmarować roztrzepanym jajkiem (niekoniecznie jeśli pierniczki będziemy dekorować) i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (góra i dół bez termoobiegu) przez ok. 10 – 12 minut, w zależności od grubości.
Tak przygotowanie pierniczki można udekorować lukrem i słodką posypką.
Smacznego! 🙂
Karolina Wójcik – Paszyńska