„Od uprawy do potrawy”

przez aw

28 października uczniowie klasy I i II wyruszyli na wycieczkę zwaną Ekspedycją do Tesco w Rzeszowie. Odbyła się ona w ramach udziału naszej szkoły w  programie edukacyjnym TESCO „Od uprawy do potrawy”. Program ten zaprosił uczniów na przygodę i poznanie zdrowego odżywiania od nowej strony.

Wycieczka odbyła się do sklepu Tesco, w którym każdy podejmuje decyzję o swoim odżywianiu, wrzucając do koszyka określone produkty. Celem programu było zaprezentowanie najmłodszym różnorodności zdrowych produktów i smaków. Nasi uczniowie „wędrowali” kolejno na stoiska: warzywa, owoce, owoce suszone, kasze, makarony, woda mineralna. Odkrywali często nieznane im dotąd smaki owoców i warzyw, bakalii. Były zagadki, poszukiwania ukrytych naklejek, które utworzyły potem piramidę żywienia, wyszukiwanie na mapie świata miejsc, gdzie rosną ich ulubione owoce. Na koniec wszyscy uczniowie otrzymali jogurt naturalny, którego smak mogli sobie wzbogacić o zdrowe, lubiane przez siebie owoce.

Małgorzata Bąk